Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin "Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”

Vreau să ştiu să-mi întocmesc un CV Europass!

Redactarea unui curriculum vitae reprezintă un pas important atunci când sunteti în căutarea unei slujbe sau a unui curs de instruire/formare. CV –ul este adesea primul contact cu un viitor angajator, de aceea el trebuie să atragă imediat atentia cititorului și să demonstreze de ce ar merita să fiti intervievat.
Important! De obicei angajatorii nu alocă mai mult de un minut fiecărui CV, atunci când fac selectia initiala a aplicatiilor/candidaturilor primite. Dacă ratati impactul corect, veti pierde ocazia de a fi angajat. Cititi cu atentie instructiunile următoare, înainte de a introduce informatiile personale în modelul de CV.
Recomandări generale
Înainte de a începe să scrieti CV-ul, amintiti-vă câteva principii importante:
Atentie la modul cum vă prezentati CV-ul
Prezentati-vă calificările, aptitudinile și competentele în mod clar și logic, astfel încât atributele personale să fie puse în valoare.
Acordati atentie sporită fiecărui detaliu relevant, atât ca fond cât și ca formă; nu există scuză pentru greșelile de ortografie și de punctuatie!
Concentrati-vă pe aspectele esentiale
- un CV trebuie să fie concis: în cele mai multe cazuri, două pagini sunt suficiente pentru a arăta cine sunteti.
Un CV de trei pagini poate fi considerat prea lung în unele tări, chiar dacă experienta dumneavoastră profesională este remarcabilă.
- dacă experienta dumneavoastră profesională este încă limitată (pentru că tocmai ati absolvit școala sau facultatea), inversati ordinea rubricilor și începeti cu descrierea studiilor și a pregătirii; scoateti în evidenta stagiile de practică profesională efectuate în timpul studiilor (a se vedea exemplele online);
- concentrati-vă pe informatia esentiala, care aduce valoare sporită aplicatiei dumneavoastră; experienta de muncă sau cursurile de pregătire vechi sau nerelevante pot fi omise.
Adaptati CV-ul în functie de postul pentru care candidati
Verificati-vă sistematic CV-ul ori de câte ori doriti să-l trimiteti unui angajator, pentru a corespunde profilului cerut; puneti-vă în evidenta calitatile în concordanta cu cerintele specifice angajatorului. Cautati informatii despre compania la care urmează să candidati pentru a vă putea adapta CV-ul la profilul căutat.

Atentie: nu “umflati” în mod artificial CV-ul; riscati sa fiti descoperit la interviu.
Respectati structura modelului
Curriculum vitae Europass vă permite prezentarea calificărilor, aptitudinilor și competentelor într-o ordine logică:
- informatii personale;
- descrierea experientei profesionale;
- descrierea studiilor și a cursurilor de formare (care poate să apară înaintea rubricii ‘Experienta profesională, în cazul celor cu experientă limitată de muncă; pentru a inversa ordinea celor doua rubrici, folositi comanda ‘copy/paste’ (copiere/lipire) a procesorului de texte utilizat);
- inventar detaliat al aptitudinilor și competentelor dumneavoastră, dobândite pe parcursul studiilor și formării profesionale, al experientei profesionale și vietii cotidiene.
Observatii:
- imprimati/tipăriti curriculum vitae pe hârtie albă;
- păstrati caracterele și formatul sugerate;
- evitati sublinierile și scrierea de fraze întregi cu majuscule sau litere îngroșate: afectează lizibilitatea documentului;
- nu separati paragrafele unei rubrici pe două pagini (de exemplu: lista cursurilor de formare) – pentru a evita acest lucru folositi comanda ‘page break’ (întrerupere pagină) a procesorului de texte utilizat;
- casetele care contin diferitele rubrici nu trebuie să apară atunci când documentul este imprimat.
Fiti clar și concis
Profilul dumneavoastră trebuie apreciat de către potentialul angajator după câteva minute de lectură a CV-ului.
Prin urmare:
- folositi propozitii scurte;
- concentrati-vă pe aspectele relevante ale pregătirii și experientei profesionale;
- explicati orice întreruperi ale studiilor sau carierei dumneavoastră;
- îndepărtati orice rubrică facultativă (de exemplu dacă nu aveti ‘Aptitudini și competente artistice’ (a se vedea pagina 2 a modelului) sau considerati că astfel de aptitudini și competente nu aduc valoare în plus aplicatiei dumneavoastră, îndepărtati toată rubrica folosind comanda ‘cut’ (decupare) a procesorului de texte utilizat.
Rugati pe cineva să vă citească CV-ul
Verificati cu atentie CV-ul la final pentru a îndepărta orice greșeala de ortografie și ca să vă asigurati că este redactat logic și clar.
Puneti pe altcineva să vă citească CV-ul pentru a vă asigura că are un continut clar și ușor de înteles.